Warzywny kugel: niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej

2021-03-29
Warzywny kugel ze starej książki kucharskiej
Autor: Shutterstock Warzywny kugel ze starej książki kucharskiej
łatwy
30 min
4

Warzywny kugel to niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej. Zdrowa porcja warzyw, które długo sycą. Kugel to tradycyjna zapiekanka kuchni aszkenazyjskiej. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed pieczeniem zalać mieszaniną jajek i zapiec. Oszczędność czasu i pracy. Zazwyczaj przygotowuje się jedną dużą formę, ale można również rozłożyć do mniejszych naczyń żaroodpornych i przygotować indywidualne porcje. Polecamy pyszną i prostą zapiekankę warzywną - kugel!

 

Sprytne sposoby na przemycenie warzyw

O tym, że warzywa są smaczne nie trzeba nikogo przekonywać. Problem z tym, że często nie wiemy, co można zrobić z warzyw. Proponowane przez nas przepisy to samodzielne dania, a nie dodatki do innych potraw. Sprytne pomysły na przemycenie większej ilości warzyw w diecie: 

Wegetariańska zapiekanka ryżowa: łatwa, sycąca, pyszna

Tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami: łatwy przepis na tani obiad

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem

Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego, posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzeć na wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • W misce wymieszać wszystkie warzywa z rozmąconymi jajkami, tartą bułką i przyprawami.
  • Formę do zapiekania posmarować oliwą. Wypełnić warzywną masą, wierzch zapiekanki wyrównać i skropić oliwą lub olejem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50-60 minut.
  • Podawać póki gorące.