Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym

2021-03-29 17:47

Boczniaki smażone w cieście naleśnikowym to pyszne danie bezmięsne nie tylko dla wegetarian. Boczniaki są dobrym źródłem beta-glukanu. Ten składnik błonnika wpływa na obniżenie złego cholesterolu, obniża również poziom cukrów we krwi, aktywuje system immunologiczny. Warto zatem częściej sięgać po te zdrowe grzyby. 

Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym

i

Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

W wersji wegańskiej zamiast maślanki użyj 1,5 szklanki mleka sojowego wymieszanego z 1,5 łyżki soku z cytryny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200-250 g boczniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • oraz olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej frytownicę z olejem lub frytownicę bezolejową, powietrzną z gorącym nadmuchem, do 190C.
  • Grzyby przebierz, ewentualnie oczyść. Przełóż do miski i zalej maślanką. Pozostaw na 15 minut.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę z przyprawami.
  • Grzyby wyjmuj z maślanki, panieruj w mące z przyprawami, strząśnij nadmiar mąki, następnie ponownie zanurz w maślance i jeszcze raz panieruj w mące.
  • Frytownica z olejem. Panierowane grzyby przełóż do koszyczka i zanurz w oleju. Smaż około 5 minut lub do chwili, gdy ciasto jest rumiane i chrupiące.
  • Frytownica bezolejowa. Panierowane grzyby rozłóż jedną warstwą. Smaż 5 minut, następnie za pomocą pędzla posmaruje je olejem i kontynuuj smażenie jeszcze przez 5 minut lub do chwili, gdy ciasto jest rumiane i chrupiące.