Pyszne kotlety z ryżu i selera w piekarniku: pomysł palce lizać!

2021-03-29
Pyszne kotlety z ryżu i selera w piekarniku: pomysł palce lizać!
Autor: Shutterstock Kotlety z selera i ryżu są przepyszne!
łatwy
30 min
4

Kotlety z selera i ryżu są tak pyszne, że nic tylko palce lizać! Nie wierzycie? Doskonały smak osiągają dzięki wstępnemu podsmażeniu warzyw: selera, marchwi i cebuli. Smażenie warzyw wydobywa z nich maksimum smaku. Cukry w nich zawarte karmelizują się i wchodzą w reakcje z tłuszczami. To prawdziwa magia. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem tanich i pysznych kotletów nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu basmati
  • 500 g selera bulwiastego, startego na tarce
  • 250 g marchwi, startej na tarce
  • 1 cebula, duża, drobno posiekana
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddara, startego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki estragonu suszonego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać porcjami seler i smażyć, aż stanie się miękki i straci na objętości. Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju oraz marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • W misce połączyć ryż, usmażony seler, marchew i cebulę. Dodać rozmącone jajka, starty ser i przyprawy. Ponownie wymieszać.
  • Z masy formować okrągłe, płaskie kotlety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20-25 minut lub do chwili, gdy kotlety ładnie się przyrumienią.