Pyszne kotlety z selera i ryżu pieczone w piekarniku: pomysł palce lizać!

Pyszne kotlety z selera i ryżu pieczone w piekarniku: pomysł palce lizać!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z selera i ryżu są przepyszne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z selera i ryżu są tak pyszne, że nic tylko palce lizać! Nie wierzycie? Doskonały smak osiągają dzięki wstępnemu podsmażeniu warzyw: selera, marchwi i cebuli. Smażenie warzyw wydobywa z nich maksimum smaku. Cukry w nich zawarte karmelizują się i wchodzą w reakcje z tłuszczami. To prawdziwa magia. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem tanich i pysznych kotletów nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację!

Składniki

  • 100 g ryżu basmati

  • 500 g selera bulwiastego, startego na tarce

  • 250 g marchwi, startej na tarce

  • 1 cebula, duża, drobno posiekana

  • 3 łyżki oleju

  • 3 jajka

  • 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddara, startego

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżeczki estragonu suszonego

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać porcjami seler i smażyć, aż stanie się miękki i straci na objętości. Zdjąć z patelni i odstawić.

  • Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju oraz marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • W misce połączyć ryż, usmażony seler, marchew i cebulę. Dodać rozmącone jajka, starty ser i przyprawy. Ponownie wymieszać.

  • Z masy formować okrągłe, płaskie kotlety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20-25 minut lub do chwili, gdy kotlety ładnie się przyrumienią. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5