Pieczarkowa pieczeń z jajkami i ryżem: tani przepis na obiad bezmięsny

Pieczarkowa pieczeń z jajkami i ryżem: tani przepis na obiad bezmięsny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń z pieczarek, ryżu i jajek jest pyszna i zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowa pieczeń z jajkami i ryżem to pyszny, a do tego tani przepis na obiad bezmięsny. Ta doskonała pieczeń w stylu pasztetu jest wilgotna w środku o pysznie chrupiących brzegach. Smaczna pieczeń z łatwo dostępnych produktów: pieczarek, ryżu i warzyw, zyska uznanie twoich bliskich od pierwszego kęsa. Ze względów zdrowotnych warto 2 razy w tygodniu mięso zastąpić odżywczym posiłkiem bezmięsnym. 

Składniki

  • ½ szklanki brązowego ryżu, suchego

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

  • 1 duża żółta cebula, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 2 łodygi selera naciowego lub 1 kawałek bulwiastego, posiekanego drobno

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • 300 g grzybów pieczarek, startych na tarce o dużych otworach lub drobno posiekanych

  • 200 g świeżego szpinaku

  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych

  • 4 jajka ubite

  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż na bok.

  • Tymczasem na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i seler, i dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut.

  • Dodaj grzyby i smaż, aż grzyby wypuszczą soki, a ciecz odparuje,czyli jeszcze około 5 minut. Dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dodaj suszone pomidory, następnie zdejmij z ognia i ostudź.

  • W dużej misce wymieszaj jajka, musztardę i przyprawę uniwersalną. Dodaj usmażone warzywa i grzyby oraz ryż. Wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę.

  • Formę do pasztetu posmaruj olejem. Przełóż masę warzywno-ryżową i wygładź powierzchnię.

  • Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zrumienienia. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przejedź nożem wzdłuż krawędzi i przełóż na talerz.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4