Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Papryka pieczona marynowana w oliwie. Jak zrobić doskonałą pieczoną paprykę?

Autor Zdjęcia: photos.com
Pieczona papryka w oliwie jest pyszna jako samodzielne danie, albo baza do przygotowania bardziej wyszukanych potraw.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Pieczona papryka zamarynowana w oliwie z dodatkiem octu winnego, czosnku i pieprzu może być podstawą do różnych dań: sałatek, zup, przystawek, sosów. Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Jak zrobić pieczoną papryką w zalewie z oliwy?
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Nagrzej piekarnik do 200ºC. Blachę z piekarnika wyłóż folią aluminiową (unikniesz szorowania blachy).
Umyte papryki w całości połóż na blasze. W czasie pieczenia 2 -3 razy obróć każdą paprykę. Skórka powinna być prawie brązowo-czarna. Pieczenie trwa 30-45 minut.
Gorące papryki włóż do torby foliowej i zawiąż.
Gdy papryki ostygną, przełóż je do miski. Każdą obierz ze skórki (schodzi łatwo), usuń pestki i białe włókna. Rób to nad sitem położonym na misce, spływający sok przyda się, jeśli zechcesz zrobić zupę lub sos.
Oliwę zmieszaj z odrobiną octu winnego, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smak sosu możesz zmieniać dodając np. anchois, siekane kapary, oregano, tymianek.
Obrane strąki podziel wzdłuż na części. Ułóż w płaskim naczyniu i zalej oliwą z przyprawami.
Sałatkę wzbogaci dodatek pokruszonej fety lub koziego sera.
Przechowywanie
Warto upiec na raz większą ilość papryki. Obrana i zalana czystą oliwą bez przypraw może postać w lodówce siedem do dziesięciu dni.
Polecamy też: