Łatwe placki brokułowe w 30 minut: przepis na pychotę za grosze
Te lekkie, rumiane placki z brokułów pasują na wegetariańską kolację lub lunch - a dzieci też je uwielbiają! Gotowe w mniej niż 30 minut. Smaczne, delikatne i zdrowe, doskonale komponują się z chłodną porcją kwaśnej śmietany lub jogurtu. Wymagają tylko pięciu prostych składników i są bardzo łatwe do wykonania. Oto przepis na placki brokułowe - pychotę za grosze!
Jak szybko ugotować brokuły?
Do tego przepisu potrzebujesz ugotowanych. Jest to łatwe zadanie i prawdopodobnie wiesz, jak to zrobić, ale na wypadek, gdybyś tego nie robiła wcześniej, chciałabym przypomnieć o kilku sposobach gotowania brokułów:
Brokuły gotowane w garnku. Doprowadź wodę do wrzenia w średniej wielkości garnku. Dodaj 500 g różyczek brokuła i trochę soli. Gotuj około 5 minut.
Brokuły gotowane na parze w kuchence mikrofalowej. Umieść 500 g różyczek brokuła w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej i dodaj 3 łyżki wody. Przykryj miskę pokrywką lub talerzem przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych i gotuj na dużej mocy przez 1 minutę.
Brokuły gotowane na parze. Do garnka wlej wody, około 3 cm wysokości, doprowadź do wrzenia. Umieść różyczki brokuła w koszyczku do gotowania na parze, ustaw na wrzącej wodzie, przykryj i gotuj na parze przez 5 minut.
Jak upiec placki brokułowe?
Jeśli zamiast smażyć, chcesz upiec placki z brokułami, to najpierw wykonaj kroki 1-4. Następnie ułóż placki na rozgrzanej blasze, wstaw je do piekarnika i piecz w 200°C przez 10-13 minut.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych różyczek brokułów
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub sera pecorino lub bursztynu
- 4 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średniej wielkości garnku doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, posól ją i dodają różyczki brokuła. Gotuj je, aż będą miękkie, około 5 minut.
- Dobrze odcedź brokuły i przenieś je na deskę do krojenia.
- Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój je na bardzo małe kawałki.
- W średniej misce połącz posiekane brokuły, rozmącone jajka, parmezan, mąkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Umieść patelnię na średnim ogniu, podgrzewaj aż będzie gorąca. Dodaj olej.
- Na rozgrzaną patelnię nałóż od 2 do 3 łyżek stołowych mieszanki brokułów, lekko spłaszcz je szpatułką, zachowując między placki odległości 3 cm, aby się ładnie rumieniły.
- Smaż placki przez 2 do 3 minut, odwróć je i smaż przez dodatkowe 1 do 2 minut, aż będą rumiane i usmażone. Zamiast smażyć placki, można je upiec. Uwagi dotyczące pieczenia znajdują się w instrukcji poniżej przepisu.
- Podawaj na ciepło z jogurtem lub kwaśną śmietaną.