Łatwe placki brokułowe w 30 minut: przepis na pychotę za grosze

Placki brokułowe
Autor: Shutterstock Rumiane i chrupiące placki z brokułów
łatwy
30 min
4

Te lekkie, rumiane placki z brokułów pasują na wegetariańską kolację lub lunch - a dzieci też je uwielbiają! Gotowe w mniej niż 30 minut.  Smaczne, delikatne i zdrowe, doskonale komponują się z chłodną porcją kwaśnej śmietany lub jogurtu. Wymagają tylko pięciu prostych składników i są bardzo łatwe do wykonania. Oto przepis na placki brokułowe - pychotę za grosze!

Jak szybko ugotować brokuły?

Do tego przepisu potrzebujesz ugotowanych. Jest to łatwe zadanie i prawdopodobnie wiesz, jak to zrobić, ale na wypadek, gdybyś tego nie robiła wcześniej, chciałabym przypomnieć o kilku sposobach gotowania brokułów:

Brokuły gotowane w garnku. Doprowadź wodę do wrzenia w średniej wielkości garnku. Dodaj 500 g różyczek brokuła i trochę soli. Gotuj około 5 minut.

Brokuły gotowane na parze w kuchence mikrofalowej. Umieść 500 g różyczek brokuła w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej i dodaj 3 łyżki wody. Przykryj miskę pokrywką lub talerzem przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych i gotuj na dużej mocy przez 1 minutę.

Brokuły gotowane na parze. Do garnka wlej wody, około 3 cm wysokości, doprowadź do wrzenia. Umieść różyczki brokuła w koszyczku do gotowania na parze, ustaw na wrzącej wodzie, przykryj i gotuj na parze przez 5 minut.

Jak upiec placki brokułowe?

Jeśli zamiast smażyć, chcesz upiec placki z brokułami, to najpierw wykonaj kroki 1-4. Następnie ułóż placki na rozgrzanej blasze, wstaw je do piekarnika i piecz w 200°C przez 10-13 minut.

SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanych różyczek brokułów
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub sera pecorino lub bursztynu
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej wielkości garnku doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, posól ją i dodają różyczki brokuła. Gotuj je, aż będą miękkie, około 5 minut.
  • Dobrze odcedź brokuły i przenieś je na deskę do krojenia.
  • Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój je na bardzo małe kawałki.
  • W średniej misce połącz posiekane brokuły, rozmącone jajka, parmezan, mąkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
  • Umieść patelnię na średnim ogniu, podgrzewaj aż będzie gorąca. Dodaj olej.
  • Na rozgrzaną patelnię nałóż od 2 do 3 łyżek stołowych mieszanki brokułów, lekko spłaszcz je szpatułką, zachowując między placki odległości 3 cm, aby się ładnie rumieniły.
  • Smaż placki przez 2 do 3 minut, odwróć je i smaż przez dodatkowe 1 do 2 minut, aż będą rumiane i usmażone. Zamiast smażyć placki, można je upiec. Uwagi dotyczące pieczenia znajdują się w instrukcji poniżej przepisu.
  • Podawaj na ciepło z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej