Kukurydziane placki z mozzarellą: najlepszy przepis

Kukurydziane placki z mozzarellą: najlepszy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki z kukurydzą i mozzarellą to łatwy przepis na pyszne placki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kukurydziane placki z mozzarellą to pyszne danie obiadowe lub przekąska. Ciągnący się ser, słodkawa kukurydza i delikatne ciasto zwykłą przekąskę zamieniają w danie na pocieszenie. 

Składniki

  • 2 szklanki uniwersalnej mąki

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub tyle ile lubisz

  • czarny pieprz

  • 0,25 szklanki cukru (lub mniej do smaku)

  • 2 jajka, lekko ubite

  • 1 szklanka mleka 

  • 0,25  szklanki masła, stopionego

  • 1 szklanka startego sera mozzarella

  • 1,5 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz kajeński, czarny pieprz i cukier.

  • W małej misce ubij jajka, dodaj mleko i roztopione masło; następnie dodaj do mąki i ubij, aż się dobrze połączą.

  • Dodaj startego sera i gotowane ziarno kukurydzy; wymieszaj drewnianą łyżką, aby połączyć składniki.

  • Rozgrzej olej na patelni.

  • Nakładaj ciasto łyżką stołową na gorący olej; smaż do zrumienienia z obu stronach.

  • Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9