Kapuściane placki pieczone: wystarczy jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak

Kapuściane placki pieczone: wystarczy jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuściane placki są pyszne i sycące. Można je podać jako samodzielne danie lub z potrawką z roślin strączkowych, a mięsożercy z ulubionym gulaszem. Ich wykonanie jest łatwe, a co najważniejsze nie trzeba ich smażyć, wystarczy mieć piekarnik. 

Składniki

  • 250 g kapusty białej o okrągłych lub stożkowych główkach

  • 70 g twardego żółtego sera

  • 1 jajko

  • 2 łyżki śmietany 30%

  • 3 łyżki mąki

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 pęczka koperku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować drobno. Zalać wrzątkiem i pozostawić na 2-3 minuty. Następnie odsączyć na sicie.

  • Ser zetrzeć drobno, koperek posiekać.

  • W misce wymieszać sparzoną kapustę, ser i koperek. Dodać rozmącone jajko, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem ponownie wymieszać.

  • Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać, aby uzyskać jednorodną mieszaninę. Przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta kapuścianego.

  • Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.

  • Gotowe placki układamy w stosik na dużym talerzu i podajemy z ulubionymi zimnymi sosami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zmień nawyki, nowe smaki! TUTAJ >>>

Ocena: 4,5