Kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

2021-03-29
Kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Autor: Shutterstock Cukinia i kasza jaglana to udany duet
łatwy
45 min
4

Szukasz bezmięsnych przepisów? Te kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej będą smakowały tobie i twoim bliskim. Najlepsze w tym przepisie jest to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne w sezonie od wiosny do jesieni i niezbyt drogie. A kotlety? Smakują zjawiskowo!


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 młoda cukinia średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 60 g kaszy jaglanej, 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce, osolić i odłożyć na 15 minut, by puściła sok.
  • Marchew również zetrzeć na tarce, odstawić.
  • Kaszę ugotować w 1 szklance wody, aż wchłonie cały płyn, przestudzić.
  • Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz startą na tarce marchewkę.
  • Dodać kaszę, natkę pietruszki i koperek, doprawić solą i pieprzem. Dodać 1 jajko i dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować owalne kotlety, panierując je w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć do zrumienienia.
  • Podawać z sałatką pomidorową.