Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie to sprytny sposób na obiad. Wystarczy ci 1 (dosłownie jeden) garnek i trochę cierpliwości. Surowy makaron dodany do sosu nabiera smaku podczas gotowania. Pyszne i proste danie obiadowe, a do tego przyjazne naszej kieszeni.
Składniki
4 łyżki masła
2-3 średnie cebule, cienko pokrojone
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku, mielone lub tarte
2 szklanki pieczarek, pokrojonych na plasterki
2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego tymianku)
sól i czarny pieprz
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
2 liście laurowe
400-450 g twojego ulubionego makaronu
1/4 łyżeczki ostrej papryki lub do smaku
1 szklanka śmietany lub pełnego mleka zagęszczonego 2 łyżeczkami mąki lub mleka kokosowego
1/2 szklanki tartego sera
Przygotowanie krok po kroku:
Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu, dodaj cebulę i miód.
Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, czyli około 5 minut.
Dodaj czosnek, grzyby, tymianek i dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 3-4 minuty.
Dodaj bulion, sos sojowy i makaron. Doprowadź do wrzenia.
Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż makaron będzie al dente i bulion zostanie wchłonięty, około 8-10 minut.
Dodaj ostrą paprykę, śmietanę, ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj ze świeżym tymiankiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: