Genialne gołąbki ziemniaczane: pyszne danie nie tylko dla wegetarian

Genialne gołąbki ziemniaczane: pyszne danie nie tylko dla wegetarian

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki ziemniaczane z pysznym nadzieniem mogą śmiało konkurować z innymi daniami. Tak przygotowane gołąbki świetnie sprawdza się w roli eleganckiego obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. 

Składniki

  • 300 g ziemniaków obranych, ugotowanych i pokrojonych w kostkę

  • 1 średnie, kwaśne jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę

  • 1 łyżka świeżych liści tymianku

  • 4-6 łyżek mascarpone lub kwaśnej śmietany lub ricotty

  • 2 łyżki drobno startego aromatycznego sera, który dobrze się topi, np. Gruyère 

  • 1 duże jajo

  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

  • 8 dużych liści białej lub zielonej kapusty

  • 120 ml wytrawnego białego wina

  • 60 g masła 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem lub olejem naczynie do pieczenia wystarczająco duże, aby zmieściło 4 gołąbki.

  • W misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, jabłko i tymianek. Dodaj mascarpone, tarty ser i jajko i ponownie wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj na jednorodną masę. 

  • Zagotuj duży garnek z osoloną wodą i blanszuj liście kapusty przez 5 do 8 minut lub do miękkości. Odcedź liście i szybko opłucz je zimną wodą, następnie osus ręcznikami papierowymi i odetnij grube, twarde łodygi (tylko na dole liścia).

  • Rozłóż  liście kapusty na blacie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel nadzienie ziemniaczane na 8 liści, umieszczając je pośrodku każdego liścia kapusty, a następnie złóż obie strony i zwiń w pakiecik.

  • Przenieś gołąbki do przygotowanego naczynia do pieczenia, układając je szwem do dołu i dodaj wystarczającą ilość białego wina, aby przykryło ono spód naczynia. Piecz przez 30 do 35 minut lub do uzyskania złotej konsystencji.

  • Podziel gołąbki na talerze i skrop je stopionym masłem. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8