Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące placki ze słonecznika bulwiastego (topinamburu) są przepyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące. 

Składniki

  • 250 g bulw topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego

  • 1-2 zielone cebulki razem ze szczypiorem, posiekane

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

  • 2 jajka, lekko ubite

  • 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Za pomocą tarki o dużych otworach lub w malakserze zetrzyj bulwy na wiórki. Dodaj zieloną cebulę, mąkę, sól i przyprawy i wymieszaj.

  • Dodaj rozmącone jajka i dobrze wymieszaj.

  • Rozgrzej ole. Nabieraj masę łyżką i kładź na patelnię, spłaszczając placuszek zewnętrzną stroną łyżki.

  • Smaż, aż placki będą kruche i ładnie zrumienione, około 2 minuty z każdej strony.

  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych liści i warzyw. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6