Jak zrobić leczo z cukinii - sprawdzony przepis
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Leczo to proste, jednogarnkowe, węgierskie danie, które smakuje latem i zimą, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jak zrobić leczo z cukinii? Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- duża cebula
- 2 nieduże cukinie
- duży pomidor (zimą pół puszki pokrojonych pomidorów bez skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- zmielona słodka papryka
- pieprz cayenne
- sól
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na dość szerokie piórka.
- Cukinię pokroić w półkola.
- Paprykę pokroić na dość spore kawałki.
- Marchewki pokroić w plasterki.
- Pomidora pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek pokroić w plasterki.
Postawić dość głęboki rondel na ogniu i rozgrzać w nim oliwę. - Wrzucić cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek.
- Gdy zmiękną dodać cukinię i pomidora.
- Posypać solą.
- Dusić pod przykryciem (można dodać trochę wody).
Gdy warzywa znacząco zmiękną dodać pieprzu cayenne i słodkiej papryki. - Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z natką pietruszki.