Bezglutenowa tarta szpinakowa - sprawdzony przepis

Bezglutenowa tarta szpinakowa - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i zdrowa tarta dla osób na diecie bezglutenowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bezglutenowa tarta ze szpinakiem, klasyczne danie kuchni francuskiej, jest dowodem na to, jak pyszne mogą być dania bezglutenowe. Dieta bezglutenowa dla jednych jest wyborem, a dla innych koniecznością. Bez względu na okoliczności, warto pamiętać, że posiłki bez glutenu mogą być równie smaczne i ciekawe, jak tradycyjna kuchnia.

Składniki

  • pół kostki masła

  • szklankę mąki kukurydzianej

  • jedno jajko

  • kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej

  • 450 g mrożonego szpinaku

  • 200 g startego parmezanu

  • 200 g mozzarelli

  • kilka suszonych pomidorów

  • trzy ząbki czosnku

  • przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, mąkę, jajko wraz z kilkoma łyżkami wody ugniatamy, aż powstaną sporej wielkości okruchy ciasta.

  • Łączymy je w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Kiedy ciasto się chłodzi, wrzucamy na patelnię trochę masła klarowanego, a następnie opakowanie szpinaku.

  • Po kilku minutach mieszania dodajemy sól, pieprz oraz wyciskamy trzy ząbki czosnku.

  • Po chwili zdejmujemy patelnię z ognia i zabieramy się za ciasto (jeśli upłynęła godzina leżakowania w lodówce).

  • Wałkujemy je na cieniutki placek i wkładamy do formy do pieczenia. Wystające brzegi odrywamy i nakłuwamy ciasto na całej powierzchni widelcem.

  • Przykrywamy je papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni.

  • Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier i nakładamy na ciasto szpinak, posypując go parmezanem, pomidorami i rozdrobnioną mozzarellą.

  • Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika na 20 minut i gotowe! Poczekaj chwilę, aż tarta ostygnie i zabieraj się do jedzenia.

Osoby  chore na celiakię powinny zdecydowanie unikać glutenu. Dostępne są jednak liczne rodzaje mąki bez glutenu, co ułatwia przygotowania bezglutenowych wypieków. Mąka kukurydziana to najczęściej wybierany rodzaj mąki w diecie bezglutenowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4