Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe

Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka z kaszy to tani i efektowny obiad.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Babka z kaszy gryczanej i sera to danie o wschodnim rodowodzie. Warto wypróbować nasz przepis, bo danie jest  łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i zdrowe. Przy okazji nie obciąża specjalnie domowego budżetu, więc świetnie sprawdzi się w czasie, gdy zmuszeni jesteśmy do oszczędzania.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 2 łyżki tłuszczu

  • 1,5 szklanka wody

  • 15 dag twarogu

  • 2 jajka

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz

  • łyżka bułki tartej

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę gotujemy na sypko.

  • Ser rozcieramy z żółtkiem, dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy sola i pieprzem.

  • Ugotowaną kaszę mieszamy z całym jajkiem i białkiem, łyżką tłuszczu, solą i pieprzem.

  • Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej  bułką tartą formy (albo żaroodpornego naczynia) wkładamy połowę kaszy, na nią wykładamy masę serową, przykrywamy pozostałą kaszą.

  • Zapiekamy ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

tip dnia

Babka z kaszy  gryczanej może być przełożona masą z białego sera - wtedy  efektownie się prezentuje. Można też wymieszać obie masy i zapiec. Babka bardzo dobrze smakuje z sosem grzybowym.

Ocena: 4,8