Babka z kaszy gryczanej może być przełożona masą z białego sera - wtedy efektownie się prezentuje. Można też wymieszać obie masy i zapiec. Babka bardzo dobrze smakuje z sosem grzybowym.
Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka z kaszy to tani i efektowny obiad.
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Babka z kaszy gryczanej i sera to danie o wschodnim rodowodzie. Warto wypróbować nasz przepis, bo danie jest łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i zdrowe. Przy okazji nie obciąża specjalnie domowego budżetu, więc świetnie sprawdzi się w czasie, gdy zmuszeni jesteśmy do oszczędzania.
Składniki
1 szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki tłuszczu
1,5 szklanka wody
15 dag twarogu
2 jajka
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
łyżka bułki tartej
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę gotujemy na sypko.
Ser rozcieramy z żółtkiem, dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy sola i pieprzem.
Ugotowaną kaszę mieszamy z całym jajkiem i białkiem, łyżką tłuszczu, solą i pieprzem.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (albo żaroodpornego naczynia) wkładamy połowę kaszy, na nią wykładamy masę serową, przykrywamy pozostałą kaszą.
Zapiekamy ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
