Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki

Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne kotlety ziemniaczane od których trudno się oderwać

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane kotlety o smaku curry to niezwykle popularne w kuchni wegańskiej przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki. Prosto z kuchni indyjskiej na Wasze talerze pyszne kotlety lub przekąska, wszystko zależy jak duże kotlety lub kotleciki uformujecie. 

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki, (500 g), ugotowane w mundurkach, obrane, utłuczone i przestudzone

  • 1 łyżka oleju

  • 1 średnia cebula, drobno posiekana

  • 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • 1 łyżeczka czosnku, przeciśniętego przez praskę

  • ½ łyżeczki płatków czerwonego chili

  • ½ łyżeczki kminku w proszku

  • ½ łyżeczki kolendry w proszku

  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku

  • 1½ łyżeczki soli lub do smaku

  • nać kolendry posiekana

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, chili, imbir i czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażymy je do 1-2 minuty lub do zeszklenia cebuli. 

  • Do tłuczonych ziemniaków dodać przestudzoną zawartość patelni oraz nać posiekanej kolendry. Wymieszać. 

  • Z masy formować okrągłe, bądź owalne, kotlety. Panierować w tartej bułce.

  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 

  • Podawać z salsa verde lub keczupem. 

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).