Rewelacyjna fasola pieczona: pyszne danie bezmięsne

Rewelacyjna fasola pieczona: pyszne danie bezmięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolę można wzbogacić dodatkiem świeżej oraz suszonej i wędzonej papryki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasola pieczona w piekarniku to pyszne danie bezmięsne, które można przygotować w kilka minut. Bez zbędnego stania przy kuchni, bez wysiłku, wyczarujemy doskonały smak. Tak przygotowana fasola jest potrawą wegańską, absolutnie bezmięsną. Aby nadać dymny smak, można do sosu dodać nieco wędzonej papryki. Palce lizać!

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 cebula, średnich rozmiarów, posiekana

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 0,5 szklanki brązowego cukru

  • 1 szklanka keczupu łagodnego

  • 0,5 szklanki keczupu pikantnego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 4 puszki fasoli, odsączonej i przepłukanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

  • Dodaj brązowy cukier, oba rodzaje keczupu i sól.

  • W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 25x35 cm umieść opłukaną i odsączoną fasolę, wlej sos i wymieszaj dokładnie. Przykryj folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka.

  • Fasolę wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Sos powinien zgęstnieć.

  • Tak przygotowaną fasolkę po ostudzeniu można przechowywać do 3 dni w lodówce lub mrozić.

tip dnia

Można użyć również suszonych ziaren fasoli, które trzeba namoczyć przez noc (12 godzin), wypłukać i gotować 1 godzinę.

Strączki pod lupą. Tabela wartości odżywczych. TUTAJ!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5