Pożywny klops z soczewicy i warzyw: pyszny i oszczędny przepis

2021-03-29
Pożywny klops z soczewicy i warzyw: pyszny i oszczędny przepis
Autor: Shutterstock Tani i pyszny klops z soczewicy kochają nie tylko weganie
łatwy
45 min
4

Klops z soczewicy i warzyw jest pożywny i zdrowy. Soczewica to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Już 1 szklanka soczewicy dostarcza 90% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 37% zapotrzebowania na żelazo. Oto pyszny i oszczędny przepis na odżywczy klops z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego 5 łyżkami wody
  • 1 ½ szklanki niegotowanej lub 3 szklanki gotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka drobno posiekanej lub startej marchewki
  • 1 szklanka czerwonej papryki, bez nasion i drobno posiekana
  • 1 szklanka selera drobno posiekanego lub startego
  • 1 duża drobno posiekana czerwona cebula
  • 6 dużych pieczarek portobello drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku mielone
  • 2 łyżki mieszanki włoskich ziół
  • 1 ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki ketchupu domowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż formę keksową o wymiarach 23 x 13 x 8 cm papierem do pieczenia.
  • Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedź soczewicę i wyciśnij, aby usunąć nadmiar wody. Włóż soczewicę i płatki owsiane do robota kuchennego i i w trybie pulsacyjnym zmiksuj razem, ale niezbyt dokładnie.
  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, dodaj 1 szklankę marchewki, 1 szklankę selera i cebuli i smaż przez pięć minut, mieszając co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia. Dodaj grzyby i wymieszaj. Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj czosnek i 2 łyżki włoskich ziół. Mieszaj i smaż przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  • Dodaj warzywa do misy malaksera z soczewicą. Dodaj bułkę tartą, lnianą papkę, sos sojowy, 1 puszkę krojonych pomidorów oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj, aż całość dobrze się połączą lub użyj rąk, aby je wymieszać. Masa powinna być lepka i dość zwarta.
  • Przełóż mieszankę do formy i lekko ubij, upewniając się, że masa wypełnia również rogi formy.
  • Piecz przez 1 godzinę lub do momentu, aż klops zacznie odstawać od boków formy.
  • Zmiksuj zawartość drugiej puszki pomidorów.
  • Wyjmij klops z piekarnika, posmaruj go domowym keczupem. Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy pomidorowa polewa się przypiecze.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed wyjęciem z formy. Odczekaj kolejne 5 minut przed krojeniem, aby klops się nie rozpadł.
  • Podawać z zieloną sałatą lub mizerią.