Pożywny klops z soczewicy i warzyw: pyszny i oszczędny przepis

Pożywny klops z soczewicy i warzyw: pyszny i oszczędny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tani i pyszny klops z soczewicy kochają nie tylko weganie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klops z soczewicy i warzyw jest pożywny i zdrowy. Soczewica to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Już 1 szklanka soczewicy dostarcza 90% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 37% zapotrzebowania na żelazo. Oto pyszny i oszczędny przepis na odżywczy klops z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych. 

Składniki

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego 5 łyżkami wody

  • 1 ½ szklanki niegotowanej lub 3 szklanki gotowanej czerwonej soczewicy

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1 łyżka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

  • 1 szklanka drobno posiekanej lub startej marchewki

  • 1 szklanka czerwonej papryki, bez nasion i drobno posiekana

  • 1 szklanka selera drobno posiekanego lub startego

  • 1 duża drobno posiekana czerwona cebula

  • 6 dużych pieczarek portobello drobno posiekanych

  • 2 ząbki czosnku mielone

  • 2 łyżki mieszanki włoskich ziół

  • 1 ½ szklanki bułki tartej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 szklanki ketchupu domowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż formę keksową o wymiarach 23 x 13 x 8 cm papierem do pieczenia.

  • Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Odcedź soczewicę i wyciśnij, aby usunąć nadmiar wody. Włóż soczewicę i płatki owsiane do robota kuchennego i i w trybie pulsacyjnym zmiksuj razem, ale niezbyt dokładnie.

  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, dodaj 1 szklankę marchewki, 1 szklankę selera i cebuli i smaż przez pięć minut, mieszając co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia. Dodaj grzyby i wymieszaj. Smaż przez 5 minut, a następnie dodaj czosnek i 2 łyżki włoskich ziół. Mieszaj i smaż przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

  • Dodaj warzywa do misy malaksera z soczewicą. Dodaj bułkę tartą, lnianą papkę, sos sojowy, 1 puszkę krojonych pomidorów oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj, aż całość dobrze się połączą lub użyj rąk, aby je wymieszać. Masa powinna być lepka i dość zwarta.

  • Przełóż mieszankę do formy i lekko ubij, upewniając się, że masa wypełnia również rogi formy.

  • Piecz przez 1 godzinę lub do momentu, aż klops zacznie odstawać od boków formy.

  • Zmiksuj zawartość drugiej puszki pomidorów.

  • Wyjmij klops z piekarnika, posmaruj go domowym keczupem. Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy pomidorowa polewa się przypiecze.

  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed wyjęciem z formy. Odczekaj kolejne 5 minut przed krojeniem, aby klops się nie rozpadł.

  • Podawać z zieloną sałatą lub mizerią. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7