Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną

Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegańskie gołąbki prosto z pieca można posypać świeżym koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki są pyszne nie tylko z mięsnym nadzieniem. Właściwie wszystko można zawinąć w liście kapusty. Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną smakuję doskonale dzięki dodatkowi pieczarek i suszonych pomidorów. 

Składniki

  • 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty stożkowej

  • 0,5 szklanki ziarna zielonej soczewicy

  • 0,5 szklanki suchego ryżu brązowego

  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g)

  • 500 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku, nieobrane

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

  • oraz

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W kapuście wyciąć głąb, główkę kapuścianą włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Wyjąć, ostudzić i podzielić na liście.

  • Ugotować w osolonym wrzątku soczewicę z 2 nieobranymi ząbkami czosnku, oddzielnie ugotować ryż i kaszę jaglaną. 

  • Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju z zalewy suszonych pomidorów.

  • Pomidory posiekać drobno lub rozdrobnić w malakserze. Natkę pietruszki drobno posiekać.

  • W misce wymieszać: soczewicę, ryż, kaszę jaglaną, usmażone pieczarki, posiekane pomidory, bazylię, oregano, lubczyk. 

  • Tak przygotowany farsz rozsmarować na liściach kapusty, zawinąć w roladki. 

  • Pora na sos.  Do rondla wlać 1 łyżkę oleju z zalewy suszonych pomidorów. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać pomidory z puszki, oregano. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zagotować, a następnie dusić na małym ogniu przez 5-7 minut.

  • Na dno naczynia do pieczenia wylać nieco sosu, ułożyć gołąbki, zalać pozostałym sosem.

  • Gołąbki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5