Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami
Najlepszy pasztet bezmięsny: pyszny i zdrowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rewelacyjny pasztet najlepiej smakuje ze smażonymi grzybami i korniszonami
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Najlepszy pasztet bezmięsny to zapieczona mieszanina kaszy jaglanej, orzechów laskowych i duszonych warzyw. Najważniejsze są to przyprawy, które nadają ostateczny smak temu wyszukanemu daniu.
Składniki
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
100 ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera bulwiastego
1 cebula
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
tarta bułka lub zmielone orzechy laskowe do przygotowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do garnka z grubym dnem lub na dużą patelnię wlać 2-4 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Przestudzić.
Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć na niewielkim ogniu, aż warzywa się uduszą, czyli około 15-20 minut.
Do misy malaksera dodać kaszę, zmielone orzechy laskowe, uduszone warzywa, resztę oleju oraz wszystkie przyprawy, wszystko razem zmiksować na gładką i w miarę jednolitą masę.
Formę keksową posmarować olejem i wysypać tartą bułką lub orzechami, wypełnić pasztetem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45 minut. Studzić przez 12 godzin.
Podawać ze smażonymi grzybami i korniszonami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska