Najlepszy pasztet bezmięsny

2021-03-29
Najlepszy pasztet bezmięsny
Autor: Shutterstock Rewelacyjny pasztet najlepiej smakuje ze smażonymi grzybami i korniszonami
łatwy
0 min
4

Najlepszy pasztet bezmięsny to zapieczona mieszanina kaszy jaglanej, orzechów laskowych i duszonych warzyw. Najważniejsze są to przyprawy, które nadają ostateczny smak temu wyszukanemu daniu. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera bulwiastego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • tarta bułka lub zmielone orzechy laskowe do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. 
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Do garnka z grubym dnem lub na dużą patelnię wlać 2-4 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Przestudzić. 
  • Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć na niewielkim ogniu, aż warzywa się uduszą, czyli około 15-20 minut. 
  • Do misy malaksera dodać kaszę, zmielone orzechy laskowe, uduszone warzywa, resztę oleju oraz wszystkie przyprawy, wszystko razem zmiksować na gładką i w miarę jednolitą masę. 
  • Formę keksową posmarować olejem i wysypać tartą bułką lub orzechami, wypełnić pasztetem. 
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45 minut. Studzić przez 12 godzin. 
  • Podawać ze smażonymi grzybami i korniszonami.