Doskonała sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Doskonała sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bomba witamin i antyoksydantów w prostej sałatce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy w sosie z tahini jest pyszna i pożywna. Można ją podać na południowy posiłek, zabrać do pracy lub podać na kolację. Tahini, czyli pasta sezamowa to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i magnezu. Sałatka z pieczonego kalafiora skąpana w sosie z pasty sezamowej to pokarm dla mózgu i wzmocnienie dla całego ciała. 

Składniki

  • 1 kalafior lub 450 g mrożonego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oliwy

  • sól i pieprz

  • oraz

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 80 ml pasty tahini

  • 80 ml wody

  • 50 ml soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżeczka płatków chili

  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć na blachę, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut lub do zrumienienia. 

  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać drobno. 

  • Z pasty tahini, wody, soku z cytryny, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przypraw przygotować sos. 

  • Pieczony kalafior razem z cebulą wymieszać z ciecierzycą, dodać natkę pietruszki i sos, ponownie wymieszać. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1