Doskonała sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

2021-03-29
Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy
Autor: Shutterstock Bomba witamin i antyoksydantów w prostej sałatce
łatwy
20 min
4

Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy w sosie z tahini jest pyszna i pożywna. Można ją podać na południowy posiłek, zabrać do pracy lub podać na kolację. Tahini, czyli pasta sezamowa to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i magnezu. Sałatka z pieczonego kalafiora skąpana w sosie z pasty sezamowej to pokarm dla mózgu i wzmocnienie dla całego ciała. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior lub 450 g mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • oraz
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 80 ml pasty tahini
  • 80 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć na blachę, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut lub do zrumienienia. 
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać drobno. 
  • Z pasty tahini, wody, soku z cytryny, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przypraw przygotować sos. 
  • Pieczony kalafior razem z cebulą wymieszać z ciecierzycą, dodać natkę pietruszki i sos, ponownie wymieszać.