Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z bakłażana to łatwy przepis na jarzynową zupę z tego, co oferuje nam pełnia lata. Młode warzywa, jędrne bakłażany i soczyste pomidory połączone w jednym garnku będą smakowały każdemu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany
- 2-4 ziemniaki
- 1-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1-3 łodygi selera naciowego
- 2 duże pomidory
- 2 papryczki spiczaste
- 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 1 cebula
- 1-3 ząbki czosnku
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić na plastry grubości około 1 cm. Skropić oliwą i upiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Marchewkę, pietruszkę, paprykę i seler pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa razem z cebulą i czosnkiem, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Zalać 1,5 l wody, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i posiekać w kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę.
- Na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekane pomidory i 1 łyżeczkę cukru, smażyć do odparowania połowy soku.
- Dodać do zupy przesmażone pomidory i upieczonego bakłażana, wymieszać, zagotować i od razu podawać, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek.