Zupa szczawiowa według Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje, Antykwariat, Ąka, Lublin]
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szczawiowa według Magdy Gessler to pyszna esencjonalna zupa o wyrazistym smaku. Podczas kuchennych rewolucji w lubelskim Antykwariacie, obecnie Ąka, Magda Gessler nie musiała rewolucjonizować zup. Były przepyszne, atmosfera gościnna, a najlepszą kucharką babcia właścicielki. I taka jest też zupa szczawiowa słynne restauratorki ugotowana zgodnie z rodzinnym przepisem.
SKŁADNIKI
- 1 kg szczawiu
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1,2 l bulionu
- 4 żółtka
- 4 jajka na twardo
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 150 ml śmietany 30-36%
- 10 kromek bagietki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szczaw opłukać dokładnie, osączyć na sicie i posiekać.
- Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać lub przecisną przez praskę.
- W szerokim rondlu stopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować.
- Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Pokroić bułkę w kostki, ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać czosnek i bułkę, wymieszać, smażyć grzanki na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
- Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i grzankami czosnkowymi
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?