Zupa szczawiowa według Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje, Antykwariat, Ąka, Lublin]

Zupa szczawiowa według Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje, Antykwariat, Ąka, Lublin]
Autor: Shutterstock Kwaśna i esencjonalna szczawiowa to jedno z najmilszych wspomnień dzieciństwa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa szczawiowa według Magdy Gessler to pyszna esencjonalna zupa o wyrazistym smaku. Podczas kuchennych rewolucji w lubelskim Antykwariacie, obecnie Ąka, Magda Gessler nie musiała rewolucjonizować zup. Były przepyszne, atmosfera gościnna, a najlepszą kucharką babcia właścicielki. I taka jest też zupa szczawiowa słynne restauratorki ugotowana zgodnie z rodzinnym przepisem. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg szczawiu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1,2 l bulionu 
  • 4 żółtka
  • 4 jajka na twardo
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 150 ml śmietany 30-36%
  • 10 kromek bagietki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczaw opłukać dokładnie, osączyć na sicie i posiekać.
  • Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać lub przecisną przez praskę.
  • W szerokim rondlu stopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować.
  • Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Pokroić bułkę w kostki, ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać czosnek i bułkę, wymieszać, smażyć grzanki na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
  • Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i grzankami czosnkowymi
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej