Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi [przepis]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zupa krem z zielonego groszku znakomicie smakuje przez cały rok. W sezonie warto wykorzystać świeży groszek, zawsze też można wykorzystać mrożony. Podajemy prosty przepis na pyszną zupę krem z zielonego groszku.
SKŁADNIKI
- 35 dag świeżego lub mrożonego groszku
 - 1/4 selera
 - marchewka
 - pietruszka
 - 1/2 część pora (biała część)
 - 4 szklanki wody
 - żółtko
 - łyżka posiekanej natki pietruszki
 - łyżka gęstej śmietany
 - sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę obierz, umyj, zetrzyj na tarce.
 - Zalej wodą, dodaj groszek, posól i ugotuj.
 - Lekko przestudź, zmiksuj, dodaj roztrzepane żółtko, dokładnie wymieszaj i posyp zieleniną.
 - Udekoruj kleksem śmietany. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.