Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
      2024-07-24
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej, serwowana z ziemniakami i zabielana śmietaną, to najprostsze i najsmaczniejsze danie obiadowe, które cieszy się powszechną popularnością. Wykorzystaj sezon na fasolkę, jedz ją jak najczęściej, a zimą sięgaj po mrożonkę, bo fasolka nie traci swoich właściwości podczas zamrażania.
SKŁADNIKI
- 3 skrzydełka z kurczaka
 - 1/2 kg fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
 - 2 marchewki
 - 1/4 selera
 - pietruszka
 - mały por
 - gałązka lubczyku
 - 6 ziemniaków
 - 3 litry wody
 - 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka (najlepiej domowej)
 - przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz)
 - pęczek świeżego koperku
 - 200 g kwaśnej śmietany do zup (18%)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka zalać zimną woda i podgotować, a następnie dołożyć do garnka pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Gotować 20 min.
 - Umytą fasolkę szparagową pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru, gotować 10 minut.
 - Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości.
 - Gotową już zupę zaprawić kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekany świeży koperek.
 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
    
    
    
    
Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na dnia z fasolką szparagową:
Zupa krem z fasolki szparagowej
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Pod materiałem wideo znajdziesz przepisy na przetwory z fasolki szparagowej