Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku: przepis w stylu azjatyckim
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku smakuje tajską kuchnią. Jest aromatyczna i po prostu pyszna. Ten przepis na zupę krem w stylu azjatyckim przyda się w chłodniejsze dni. Zupę można przygotować w większej objętości i zamrozić na później. Przyda się po powrocie z mroźnego spaceru lub do pracy.
Więcej łatwych przepisów na zupę
Macie apetyt na więcej? Oto specjalnie dla Was 3 wyborne przepisy na zupy-krem ze zdjęciami krok po kroku: dyniowa, selerowa i marchewkowa.
SKŁADNIKI
- 400-500 g zielonego groszku mrożonego
- 150 g ziemniaków
- 300 g brokułów mrożonych lub świeżych
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 20 g imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania warzyw. Świeże brokuły podziel na różyczki, a łodygi pokrój w kostkę. Również cebulę, imbir, ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę. Trawę cytrynową zmiażdż.
- Ponieważ ziemniaki gotują się dłużej, zacznij od podsmażenia ich na oleju w garnku z grubym dnem.
- Gdy ziemniaki się podsmażą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i trawę cytrynową i ponownie smaż przez 1-2 minuty.
- Następnie dodaj brokuły, sól i pieprz i wymieszaj, smażąc przez kolejne 2-4 minuty.
- Dodaj mrożony groszek i bulion warzywny, zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól zupie gotować się przez kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe.
- Używając ręcznego blendera, zmiksuj na gładki krem.
- Przełóż do misek i udekoruj groszkiem, gotowanym brokułem lub zielonymi pędami groszku. Możesz do zupy podać pełnoziarniste grzanki.