Kapuśniak z kwaszonej kapusty klasyczny przepis

Kapuśniak z kwaszonej kapusty klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapuśniak z kiszonej kapusty to wyjątkowo smakowita zupa - szczególnie ugotowany z dodatkiem wędzonki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuśniak z kwaszonej kapusty gotuje się nieco dłużej, niż kapuśniak z kapusty słodkiej, ale warto go zrobić, bo jest jeszcze zdrowszy i ma pełniejszy smak, który zawdzięcza kiszonej kapuście.

 

Składniki

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw lub warzywnego ew. 1, 5 l wody

  • 50 dag kapusty kiszonej

  • 25 dag wędzonych żeberek

  • cebula

  • 1-2 łyżki tłuszczu (masło lub olej)

  • 3-4 grzyby suszone

  • 4 łyżki ketchupu (lub gęstego sosu pomidorowego z kartonu)

  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i kminek mielony

  • ew. 3-4 spore ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do gotującego się wywaru  włożyć posiekaną dość drobno kapustę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.

  • Dodać umyte grzyby suszone

  • Żeberka podzielić na drobne kawałki i wrzucić do wywaru

  • Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu i wrzucić do gotującej się zupy

  • Gotować do miękkości wszystkich składników.

  • Żeberka wyjąć, obrać mięso z kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.

  • Podobnie postąpić z ugotowanymi grzybami.

  • Dodać ketchup lub przecier pomidorowy.

  • Jeśli lubicie kapuśniak z ziemniakami, musicie je ugotować oddzielnie i dopiero miękkie dodać do zupy. Inaczej kartofle się nie ugotują - pod wpływem kwasu zawartego w kapuście kiszonej.

Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]

Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!

Ocena: 3,8