Dietetyczna zupa krem z fenkuła, marchwi i jabłka: idealna do pracy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dietetyczna zupa krem z kopru włoskiego, marchwi i jabłka jest pyszna. Dzięki dodatkowi imbiru i kurkumy rozgrzewa i wzmacnia. Krem z fenkuła to zupa idealna. Można ją podgrzać w mikrofalówce i gotowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża bulwa kopru włoskiego, pokrojonego w grubą kostkę lub plastry,
- 600 g marchewek, obranych i pokrojonych w talarki
- 1 jabłko duże, obrane i posiekane w kostkę
- 5-6 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska i czarny pieprz do smaku
- kiełki lub młode listki warzyw do dekoracji, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dodaj oliwę do garnka z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż, aż będzie lekko zrumieniona, zajmie to około 5 minut.
- Dodaj pokrojone: bulwę kopru włoskiego i jabłka, smaż kolejne 5 minut.
- Dodaj bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa się ugotują, potrzeba na to około 20 minut.
- Na koniec dodaj tarty imbir i sok z cytryny. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
- Udekoruj liśćmi kopru włoskiego lub tak jak my świeżymi kiełkami.