Fasola mung - właściwości i zastosowania złotej fasoli
Fasola mung to roślina z rodziny bobowatych. Ma drobne ziarna w zielonym kolorze, które po ugotowaniu zmieniają kolor na brunatny. Jest smaczna i pełna cennych składników odżywczych - jej ziarna i kiełki szczególnie cenione są w kuchni azjatyckiej.
Spis treści
- Fasola mung - co to za roślina?
- Jak smakuje fasola mung?
- Fasola mung - wartości odżywcze
- Właściwości fasoli mung
- Kupowanie i przechowywanie fasoli mung
- Gotowanie fasoli mung
Fasola mung - co to za roślina?
Fasola mung pochodzi z Indii gdzie znana i ceniona jest od tysiącleci w kuchni i medycynie ajurwedyjskiej. To roślina jednoroczna, o długich, sięgających do 75 cm pędach. Ma bladożółte, rosnące w gronach, kwiaty, które ostatecznie przekształcają się w cienkie cylindryczne strąki. Każdy z nich ma od6 do 10 cm długości i zawiera od 10 do 15 nasion. Kolor nasion jest różnorodny i uzależniony od dojrzałości rośliny - od jasnej, błyszczącej zieleni i zielonkawożółtego koloru, przez ciemnozielony, matowy odcień, po rzadko spotykany czarny. Strąki zbiera się gdy są dojrzałe i suche, ale zanim zaczną się kruszyć.
Jak smakuje fasola mung?
Nasiona są wolne od glikozydów i mogą być spożywane na surowo. Gotowane ziarna mają miękką teksturę i słodkawy smak. Popularne są również kiełki fasoli mung, o lekko słodkim, orzeźwiającym smaku.
Fasola mung - wartości odżywcze
Ziarna fasoli mung są bogate w potas, żelazo i błonnik. Są też znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. Nie zawierają cholesterolu. W przeciwieństwie do wielu innych roślin strączkowych fasola mung zachowuje większość witaminy C nawet po ugotowaniu. Dostarcza też mangan, fosfor, selen, wapń i 24. Dostarcza naszemu organizmowi również antyoksydanty i fitoskładniki.
Właściwości fasoli mung
100 gramów suchych nasion zawiera 347 kalorii, jest to produkt bezglutenowy. Zawarty w ziarnach:
błonnik pokarmowy - obniża poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżenie wchłaniania kwasów żółciowych wiążących cholesterol w okrężnicy;
witaminy z grupy B (foliany, tiamina, pirydoksyna, kwas pantotenowy, ryboflawina i niacyna) - działają jako kofaktor dla enzymów w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów;
kwas foliowy - niezbędnego jest zwłaszcza w okresie prenatalnym, dla prawidłowego rozwoju płodu;
witamina C - jest rozpuszczalnym w wodzie antyoksydantem, który wspomaga odporność i zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu;
miedź i żelazo biorą udział w produkcji komórek krwi w ludzkim ciele;
potas reguluje ciśnienie tętnicze.
Kupowanie i przechowywanie fasoli mung
Suszone ziarna fasoli mung dostępne są w marketach i sklepach z produktami azjatyckimi. Przed zakupem upewnij się, że opakowanie zawiera ziarna zdrowe, gładkie i w jednolitym kolorze. Nie powinny być również pokruszone. W domu można je przechowywać w chłodnym i suchym pomieszczeniu - w szklanym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem.
Gotowanie fasoli mung
Nie ma konieczności moczenia suszonych ziaren fasoli mung przed gotowaniem, jednak taka 1-2-godzinna "kąpiel" sprawia, że gotują się one znacznie szybciej. Moczenie wypłukuje z również nich składniki mogące powodować wzdęcia i wzmacnia aromat. Można gotować w wodzie z odrobiną soli do miękkości, uważając, żeby nie przegotować.
Fasola mung stanowi znakomity dodatek do zup, sosów i sałatek. prosty przepis na pyszną zupę:
Zupa z mięsem mielonym i fasolą mung