Francuskie tosty w kokilkach: przepis z czerstwym pieczywem

2021-03-29
Francuskie tosty w kokilkach: przepis z czerstwym pieczywem
Autor: Shutterstock Francuskie tosty w indywidualnych porcjach to sprytny sposób na czerstwe pieczywo i ciasto
łatwy
15 min
4

Genialny przepis w którym możesz wykorzystać czerstwe pieczywo i drożdżowe ciasto. Możesz dodać zamrożone owoce jagodowe lub dobry dżem. Razem absolutnie fantastyczny deser lub słodkie śniadanie, które pokocha cała twoja rodzina. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła do przygotowania foremek
  • 4-6 kajzerek lub 3-5 kawałków ciasta drożdżowego
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 - 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych 
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
  • 6 kokilek lub forma na muffinki z 12 dołkami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kokilki lub formę na muffiny posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. 
  • Bułkę lub ciasto pokroić lub porwać na kawałki wielkości kęsa. Ułożyć w kokilkach lub foremkach. Do każdej foremki dodać po kilka owoców. 
  • Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. 
  • Zawartość kokilek lub foremek zalać mieszaniną jajek i mleka.
  • Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. 
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.