Francuskie tosty w kokilkach: przepis z czerstwym pieczywem

Francuskie tosty w kokilkach: przepis z czerstwym pieczywem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Francuskie tosty w indywidualnych porcjach to sprytny sposób na czerstwe pieczywo i ciasto

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Genialny przepis w którym możesz wykorzystać czerstwe pieczywo i drożdżowe ciasto. Możesz dodać zamrożone owoce jagodowe lub dobry dżem. Razem absolutnie fantastyczny deser lub słodkie śniadanie, które pokocha cała twoja rodzina. 

Składniki

  • 1 łyżka masła do przygotowania foremek

  • 4-6 kajzerek lub 3-5 kawałków ciasta drożdżowego

  • 4 jajka

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1/2 - 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych 

  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

  • 6 kokilek lub forma na muffinki z 12 dołkami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kokilki lub formę na muffiny posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. 

  • Bułkę lub ciasto pokroić lub porwać na kawałki wielkości kęsa. Ułożyć w kokilkach lub foremkach. Do każdej foremki dodać po kilka owoców. 

  • Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. 

  • Zawartość kokilek lub foremek zalać mieszaniną jajek i mleka.

  • Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. 

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4