Faworki: przepis na pyszny ostatkowy deser [WIDEO]

Faworki: przepis na pyszny ostatkowy deser [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki - najlepsze są te robione w domu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki, pączki, róże karnawałowe - czy możecie wyobrazić sobie bez nich karnawał? Najlepsze faworki to oczywiście te wykonane samodzielnie. Oto prosty przepis na domowe faworki.

Składniki

  • 30 dag mąki

  • 3 żółtka

  • 3 dag masła

  • 2–3 łyżki gęstej śmietany

  • 1 łyżka spirytusu

  • szczypta soli

  • smalec lub olej do smażenia

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto ubijamy wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki (ok. 15 minut).

  • Ciasto cieniutko wałkujemy i kroimy radełkiem lub ostrym nożem na paski szerokości 3 cm i długości 8 cm. Na środku każdego robimy małe nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.

  • Smażymy partiami w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 4