Przepis na faworki - delikatne i kruche [WIDEO]

Przepis na faworki - delikatne i kruche [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Faworki powinny być tak delikatne, by niemal rozpływały się w ustach

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Jak takie zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru. Połącz z 2 łyżkami masła i łyżką spirytusu. Utrzyj na gładką masę.

  • Mąkę wymieszaj ze śmietaną i masą jajeczno-maślaną. Wsyp szczyptę soli. Zagnieć ciasto rękoma, a następnie wybijaj drewnianym wałkiem (przez 10-15 minut).

  • Ciasto podziel na trzy, cztery części. Kolejno każdą cienko rozwałkuj, potnij na prostokąty o wymiarach około 3 x 10 cm. Na środku każdego prostokąta zrób wzdłuż nacięcie o długości około 3-4 cm. Lekko rozciągnij prostokąt wszerz (otwór nieco się poszerzy), przez nacięcie przewiń koniec paska i ponownie pociągnij, by faworek przybrał podłużny kształt.

  • Olej rozgrzej w dużym płaskim rondlu. Delikatnie wkładaj faworki na tłuszcz (nie za dużo, bo będą zwiększały objętość). Smaż po obu stronach na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku kuchennym.

  • Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem. Układaj na dekoracyjnym półmisku.

Ocena: 3,9