Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania ciasta [WIDEO]
![Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania ciasta [WIDEO]](https://cdn15.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_761576347.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Faworki z pianą są kruche i delikatne, a ciasto nie wymaga ubijania.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Faworki na pianie to jedna z odmian tradycyjnego karnawałowego chrustu, wypieku, który od niepamiętnych lat gości na polskich stołach w okresie karnawału. W naszym przepisie na faworki pojawia się piana z białek. Dzięki jej dodatkowi ciasto na faworki nie wymaga ubijania.
Składniki
4 jajka
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
ok. 25 dag mąki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem pudrem.
Dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak, by dało się zagnieść, a później cienko rozwałkować.
Rozwałkowane cieniutko ciasto kroimy w paski długości 10 cm i szerokości 2,5–3 cm. Na środku każdego robimy nożem nacięcie, przez które przeciągniemy na drugą stronę koniec paska.
Uformowane faworki smarujemy cieniutką warstwą żółtka, a gdy podeschnie, wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą lekko złotej barwy.
Delikatnie wyjmujemy za pomocą widelca i układamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone układamy na tacy, posypując cukrem pudrem.
Polecamy też:
Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych
Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania
Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust
Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki
Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska