Tartaletki z czekoladą
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Tartaletki z czekoladą to łatwe i apetyczne danie deserowe.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- jajko
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
- Wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: wsypać do miski mąkę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone masło, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć z niego osiem kółek o średnicy 12 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
- Na każdym spodzie uformować brzeg o wysokości 1 cm. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, a następnie ostudzić.
- Wierzch: czekoladę posiekać, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Upieczone tartaletki napełnić polewą. Udekorować.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"