Tarta grysikowa na kruchym spodzie - francuski przepis na deser z kaszki manny
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Tarta grysikowa ma wiele odmian i jest przygotowywana w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. W wersji francuskiej pod kremem z kaszki manny znajduje się klasyczny kruchy spód. To bardzo łatwy przepis, bo nie trzeba podpiekać ciasta pod krem. Krem gotowany jest na mleku z dodatkiem wanilii. Waniliowy krem można wzbogacić dodatkiem rodzynek namoczonych w koniaku lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
SKŁADNIKI
- Na kruchy spód do tarty grysikowej:
- 25 dag mąki pszennej
- 125 dag masła lub dobrej margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- Na waniliowy krem do tarty grysikowej:
- 1 l mleka 2%
- 15 dag kaszki manny
- 15 dag cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 3 jaja
- 5 dag masła
- Na wykończenie ciasta przed pieczeniem:
- 1 żółtko rozkłócone z kroplą mleka lub 2 łyżeczki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze 25 dag mąki razem ze 125 g masła, dodając 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Do powstałych okruchów dolać pół szklanki wody i szybko zagnieść (w malakserze miksować przez 5-10 sekund). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki.
- Do szklanki zimnego mleka wsypać kaszkę i zamieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodając cukier wanilinowy. Do gotującego się mleka wlać mannę z mlekiem, ciągle mieszając. Gotować do chwili aż kasza zgęstnieje, około 7 minut. Kaszkę zdjąć z ognia, dodać 5 dag masła, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do do 200°C.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, placek przełożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm. Dobrze wylepić boki, obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Dno ciasta nakłuć widelcem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć dekorację np. serduszka.
- Oddzielić żółtka od białek. Do masy z kaszki manny dodać żółtka i wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszać w kaszkę w trzech porcjach.
- Masę wylać na ciasto. Wierzch ozdobić wyciętymi z ciasta dekoracjami. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem lub tylko samym mlekiem.
- Piec przez 45 min.