Tarta z borówką amerykańską: przepis na ciasto z owocami
2022-07-25
średni
40 min
4
Owoce borówki amerykańskiej są większe od leśnych jagód i mogą być nieco dłużej przechowywane. Latem warto więc przyrządzić z nich coś słodkiego - np. ciasto owocowe. Podajemy przepis na sezonową tartę z borówkami amerykańskimi.
- Nie używaj margaryny, tylko dobrej jakości masła. Im lepsze masło, tym ciasto będzie bardziej odporne na wilgoć.
- Odpowiednio schłodź ciasto w lodówce, dzięki temu zgęstnieje i łatwiej się rozwałkuje.
- Tarty najlepiej piec w płytkiej formie z wyjmowanym dnem - ciasto łatwiej później wyłożyć na talerz.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- masa:
- 3 łyżki dżemu jagodowego
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g borówek amerykańskich
- galaretka do polania tarty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zimne masło posiekać z mąką, żółtkiem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wyrobić i uformować w kulę. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Formę do tarty natłuścić, ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piec ok. 20 minut. Wystudzić.
- W jednej misce ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce utrzeć mascarpone, dodawać do niego po łyżce ubitej kremówki, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Tartę posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę, a na wierzch owoce. Polać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego