Vol-au-vent: przepis na imprezowy hit
2021-03-29
średni
40 min
4
Vol-au-vent - co to jest? To gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów). Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Przekąska taka sprawdzi się znakomicie jako danie karnawałowe. Jest szybka w przygotowaniu i, co bardzo ważne, atrakcyjnie prezentuje się na stole.
Polecamy również: Polędwica cielęca z musem brokułowym, Mostek cielęcy z kasztanami oraz Szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe
Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?
ZOBACZ NASZĄ GALERIĘ ZDJĘĆ I PRZEPISÓW Z IMPREZOWYMI DANIAMI
SKŁADNIKI
- 30 dkg mąki pszennej
- 25 dkg masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- sól
- 1 żółtko do posmarowania
- nadzienie mięsne lub warzywne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.
- Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.
- Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
- Rozwałkować. Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.
- Z ciasta wykroić trzy krążki o średnicy ok. 5-7 cm.
- W dwóch krążkach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie.
- Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem.
- Układać kolejne vol au vent - na krążku bez dziurki ułożyć kolejno dwa z dziurką.
- Ułożyć na blasze i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240 st. C.
- Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.