Surówka z kapusty włoskiej i papryki - chrupiące witaminy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kapusta włoska rzadko jest wykorzystywana do przygotowania surówek. Niesłusznie, bo jej smak jest delikatniejszy niż kapusty białej, włoska kapusta jest też bardziej słodka. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem ostrzejszych w smaku warzyw.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki średniej kapusty włoskiej
- 1 czerwona papryka
- kawałek pora (biała część)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście kapusty drobno poszatkować, można użyć tarki - szatkownicy.
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pestek, drobno pokroić, aby wyszły cienkie paseczki.
- Pora oczyścić i drobno posiekać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek lub zioła prowansalskie.