Surówka z białej kapusty: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jeśli się zastanawiasz, jaką surówkę podać do ziemniaków i mięsa, podpowiadamy, że ta z białej kapusty pasuje idealnie. Jest łatwa do przygotowania, smaczna, zdrowa i tania. Sprawdź, jak ją zrobić!
SKŁADNIKI
- ćwiartka niewielkiej białej kapusty
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/4 szklanki rodzynek
- koperek
- 2-3 łyżki lekkiego majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Wykrój głąb i grubsze nerwy. Przygotowane liście drobno poszatkuj lub pokrój, przełóż do miski.
- Osącz groszek z zalewy i wrzuć do kapusty. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w zapałki, dodaj do składników. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem. Gdy spęcznieją, pokrój je w paseczki i posyp nimi przygotowane w misce składniki.
- Opłukany i osuszony koperek posiekaj i posyp nim sałatkę. Delikatnie skrop ją połową soku z cytryny. Dodaj majonez i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną cukru, soli, pieprzu i ewentualnie soku z cytryny.