Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki to nic innego jak dobrze nam znany przepis na coleslaw. Bogactwo dobroczynnych substancji, sporo witamin i świetny smak czynią z tej surówki idealną oprawę dobrze przygotowanego mięsa. Pamiętajmy, że warzywa nie powinny stanowić dodatku, ale dominować w naszej diecie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zdrowa dieta w ciąży! Zapraszamy >>>
SKŁADNIKI
- ½ główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki cebuli w proszku
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- W misce wymieszać olej rzepakowy, ocet z czerwonego wina, cukier, sól, pieprz, proszek cebulowy i proszek czosnkowy, aby uzyskać sos.
- Posiekaną czerwoną kapustę i marchewkę oraz natkę pietruszki przełożyć do dużej miski. Polać sosem i wymieszać. Sos powinien pokryć wszystkie warzywa.
- Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.
- Podawać do mięsa smażonego, pieczonego lub w sosie.