Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri).
SKŁADNIKI
- 10 steków picanha: cienkich plastrów wyciętych z górnej części wołowego udźca
 - oliwa lub olej
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
 - Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową.
 - Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony.
 - Dopraw solą i podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri