Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami pochodzi z programu DORADCA SMAKU. Antrykot to spory stek wołowy z górnej części wołu spomiędzy kręgosłupa i żeber piersiowych. Podajemy także przepis na dip, z którym steki należy podawać
SKŁADNIKI
- 2 steki antrykot wołowy
 - 1 opakowanie: Stek przyprawa gruboziarnista
 - olej rzepakowy
 - pieczone pomidory
 - 2 pomidory
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa z oliwek
 - cukier
 - rozmaryn
 - sól morska
 - pieprz czarny grubo mielony
 - DIP:
 - 1 opakowanie: Party Dip Barbecue Prymat
 - 6 łyżek ketchupu łagodnego
 - 2 łyżki wody
 - szczypiorek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowujemy DIP: mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.
 - 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.
 - Mięso przyprawiamy przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.
 - Steki serwujemy z musztardą francuską, rukolą i pieczonymi pomidorami.