Sosy do sałaty - 3 pomysły
Sałata to uniwersalne warzywo, pasujące do niemal wszystkich potraw. Sałatki z zieloną sałatą z dodatkami lub bez są zdrowe i pożywne. Nie mogą się jednak obyć bez sosów poprawiających ich walory smakowe sałaty. Podajemy 3 przepisy na sosy do sałaty.
Spis treści
Liście sałaty w zależności od odmiany są mniej lub bardziej kruche, wyraziste w smaku lub delikatniejsze. Do najpopularniejszych gatunków sałaty należą:
masłowa (delikatna, gorzkawa w smaku)
rzymska (nieco słodkawa w smaku)
rukola (o specyficznym, wyrazistym smaku)
lodowa (krucha, łagodna w smaku)
karbowana (o wyraźnie pofałdowanych liściach, krucha, wyraźna w smaku, nieco gorzkawa)
sałata dębolistna (o dekoracyjnych, ciemnoczerwonych liściach i nieco gorzkawym smaku)
roszponka (o małych, ciemnozielonych listkach, o smaku przypominającym orzech)
sałata endywia (o sztywnych, charakterystycznie mocno postrzępionych liściach i gorzkim smaku).
Ze wszystkich tych rodzajów sałat można przygotowywać wyśmienite sałatki, również mieszając ze sobą różne gatunki. Dopełnieniem sałatki są sosy.
Sos musztardowo-miodowy
Składniki:
2 łyżki musztardy (polecana jest ziarnista)
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
łyżka wody
5 łyżek oliwy
odrobina pieprzu (najlepiej czerwonego)
Sos jogurtowo-śmietanowy
Składniki:
100 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki śmietany (może być też łyżka majonezu)
sól
pieprz
cukier
mięta
tymianek
Sos winegret cebulowy
Składniki:
drobno posiekana niewielka czerwona cebula
łyżka octu winnego
łyżeczka cukru
szczypta soli
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
świeże zioła