Najlepsza kaczka pieczona z jabłkami - rady Agaty Wojdy

2018-03-13 15:23

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka kuchni polskiej. Często podawana na odświętne obiady, zawsze znajduje amatorów. Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty  radzi, jak postępować z kaczką podczas pieczenia, by  zachwycić jej smakiem domowników i gości!

Najlepsza kaczka pieczona z jabłkami - rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka polskiej kuchni - za pomocą różnych dodatków można jeszcze wzbogacić jaj smak

Kaczkę układamy zawsze piersią do góry w brytfannie pamiętając, że dookoła niej pozostała wolna przestrzeń na dodatki urozmaicające smak i aromat sosu. Śmiało dołóżcie dookoła kawałki cebuli, malutkie kostki warzyw korzeniowych, tarty imbir, liście laurowe.

Proponuję dodać do kaczki w trakcie pieczenia szklankę soku jabłkowego z kawałkiem masła i nie zapominać o polewaniu mięsa sosem spod kaczki.

Upieczoną kaczkę przed podaniem  przetrzymujemy w cieple, a wszystko co w brytfance poza listkami przecieramy uzyskując aromatyczny, gęsty sos.

Jeden z trików na piękny kolor pieczonego mięsa to zamarynowanie kaczki w soku z buraków z dodatkiem plastrów pomarańczy, anyżu, goździków i czosnku. Po 2 godzinach w marynacie jest gotowa do pieczenia.

Nigdy nie zapominajcie natrzeć mięsa solą i przyprawami również od środka!