Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy

2018-01-22 17:13

Kebab to danie, które podbiło szturmem podniebienia Polaków. Chętnie jadamy go na mieście, równie chętnie przygotowujemy w domu. Jak zrobić domowy  kebab, by smakował pysznie? Nie wystarczy  kurczak i ulubiona przyprawa do kebaba. Liczą się tez dodatki. Przeczytaj rady Agaty Wojdy, szefowej  kuchni  hotelu Bellotto i samodzielnie przygotuj najpyszniejszy kebab w mieście! Wypróbuj nasz przepis na domowy kebab: Kebab - jak przygotować go w domu?

Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Domowy kebab może być najpyszniejszy - skorzystaj z naszych porad!

Pierś kurczaka możemy pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć z dodatkiem ulubionej przyprawy  do kebaba. Ja jednak polecam usmażenie ich  w całości i pocięcie  na plastry, co pomoże wyeliminować nadmiar kalorii i tłuszczu.

Jogurt do sosu do kebaba powinien być gęsty i nie zaszkodzi dodać mu jeszcze odrobiny soku z cytryny.

Do przyprawiania sosu koniecznie używajmy świeżych ziół typu mięta i kolendra, to nimi doprawmy zarówno sos, jak i wymieszane ze sobą pokrojone w kostkę pomidory i ogórki.

Jednym z dodatków do kebaba może być świeży ananas.

Do tego dania doskonale pasuje domowy coleslaw, czyli surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli z dodatkiem majonezu, cytryny.

W Indiach podawana jest tamtejsza odmiana kebabu na bazie jagnięcego mięsa zamarynowanego w kuminie, chilli, soku z cytryny, imbiru i ziaren kolendry. Obowiązkowym dodatkiem jest usmażona na słodko cebula z zieloną świeżą papryczką. Zamiast jogurtowego sosu jest ostry chilli z dodatkiem czosnku. Jogurtem się popija tak przygotowany kebab.

Zobacz jeszcze jeden przepis na sprytny kebab w domu: