Tortilla ziemniaczana z chorizo i dymką: przepis Agaty Wojdy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Hiszpańska tortilla ziemniaczana to idealne danie na późne śniadanie, brunch, lunch - szczególnie ta przygotowana wg przepisu Agaty Wojdy, z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy chorizo oraz swojskiej dymki. Wypróbuj przepis na ziemniaczany omlet, zrób to z Agatą Wojdą, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdą programu kulinarnego Smaki Agaty!
SKŁADNIKI
- 100 ml oliwy z oliwek
- 5 sztuk niewielkich, obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę lub 5 milimetrowe plasterki
- 3 średnie cebule dymki pokrojone w pół plasterki
- sól, pieprz
- 200 g kiełbasy typu chorizo, obranej ze skórki
- 2 łyżki posiekanego drobnego szczypioru
- 1 ząbek posiekanego drobno czosnku
- 7 jajek
- Dodatki do serwowania: kilka liści kolorowych sałat symbolicznie, rukola, musztardowiec, radicchio. Cebula zwykła, ocet winny lub jabłkowy, olej słonecznikowy. Ostra suszona papryka, szklanka kefiru.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelnię wlewamy 2/3 oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy ziemniaki. Smażymy przez 5 minut, dorzucamy cebulę i smażymy kolejne 10 min, do momentu, gdy całość nie zacznie być miękka.
- Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę lub plasterki kiełbasę, czosnek, podsmażamy przez 3 minuty.
- Przekładamy delikatnie do miski odsączając tłuszcz. Studzimy.
- Wbijamy do oddzielnej miski jajka, dodajemy sól, pieprz i szczypior. Łączymy z wystudzonymi ziemniakami.
- Rozgrzewamy na patelni cześć pozostałej oliwy, wylewamy jajka z ziemniakami. Smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając widelcem środek.
- Zmniejszamy ogień do minimum, dosmażamy 3 minuty, przekręcamy za pomocą talerza na drugą stronę, przekładamy na rozgrzaną patelnię w celu dosmażenia drugiej strony - 2 minuty wystarczą.
- Serwujemy z kubkiem kefiru i misą kolorowych sałat z winegretem i cebulką.