Tortilla ziemniaczana z chorizo i dymką: przepis Agaty Wojdy

2021-03-29
Agata Wojda
Tortilla ziemniaczana z chorizo i dymką: przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Tortilla ziemniaczana wg przepisu Agaty Wojdy
łatwy
20 min
4

Hiszpańska tortilla ziemniaczana to idealne danie na późne śniadanie, brunch, lunch - szczególnie ta przygotowana wg przepisu Agaty  Wojdy, z dodatkiem hiszpańskiej  kiełbasy  chorizo oraz swojskiej dymki. Wypróbuj  przepis na ziemniaczany  omlet, zrób to z Agatą Wojdą, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdą programu kulinarnego Smaki Agaty!

SKŁADNIKI

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 sztuk niewielkich, obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę lub 5 milimetrowe plasterki
  • 3 średnie cebule dymki pokrojone w pół plasterki
  • sól, pieprz
  • 200 g kiełbasy typu chorizo, obranej ze skórki
  • 2 łyżki posiekanego drobnego szczypioru
  • 1 ząbek posiekanego drobno czosnku
  • 7 jajek
  • Dodatki do serwowania: kilka liści kolorowych sałat symbolicznie, rukola, musztardowiec, radicchio. Cebula zwykła, ocet winny lub jabłkowy, olej słonecznikowy. Ostra suszona papryka, szklanka kefiru.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelnię wlewamy 2/3 oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy ziemniaki. Smażymy przez 5 minut, dorzucamy cebulę i smażymy kolejne 10 min, do momentu, gdy całość nie zacznie być miękka.
  • Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę lub plasterki kiełbasę, czosnek, podsmażamy przez 3 minuty.
  • Przekładamy delikatnie do miski odsączając tłuszcz. Studzimy.
  • Wbijamy do oddzielnej miski jajka, dodajemy sól, pieprz i szczypior. Łączymy z wystudzonymi ziemniakami.
  • Rozgrzewamy na patelni cześć pozostałej oliwy, wylewamy jajka z ziemniakami. Smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając widelcem środek.
  • Zmniejszamy ogień do minimum, dosmażamy 3 minuty, przekręcamy za pomocą talerza na drugą stronę, przekładamy  na rozgrzaną patelnię w celu dosmażenia drugiej strony - 2 minuty wystarczą.
  • Serwujemy z kubkiem kefiru i misą kolorowych sałat z winegretem i cebulką.
Agata Wojda