Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami: pomysł na obiad

Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami: pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: Archiwum

Przepyszny sandacz, królewska ryba, podany z pieczarkami w śmietanie to wykwintne danie obiadowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami to doskonała alternatywa np. dla tradycyjnego schabowego z ziemniakami. Tym bardziej że ryby wciąż są słabo obecne w menu Polaków. Podajemy przepis na pysznego sandacza!

Składniki

  • sandacz (nie mniejszy niż 1,5 kg)

  • pieczarki (ok. 1 kg)

  • cebula

  • śmietana

  • mąka

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojonego, posolonego i obtoczonego w mące sandacza usmaż na patelni.

  • Pieczarki pokrój w kostkę (mniejsze na 2–4 części, większe na 6–8) i wrzuć do wrzącej wody na ok. pół minuty.

  • Zeszklij na patelni cebulę i dodaj do niej zblanszowane pieczarki oraz sól i pieprz do smaku.

  • Następnie odstaw pieczarki z ognia, dodaj do nich śmietanę i po wymieszaniu ponownie postaw na ogień, mieszając.

  • Tak przygotowanym sosem polej usmażonego wcześniej sandacza i podgrzej go w piekarniku.

Ocena: 2,5