Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami: pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: Archiwum
Przepyszny sandacz, królewska ryba, podany z pieczarkami w śmietanie to wykwintne danie obiadowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami to doskonała alternatywa np. dla tradycyjnego schabowego z ziemniakami. Tym bardziej że ryby wciąż są słabo obecne w menu Polaków. Podajemy przepis na pysznego sandacza!
Składniki
sandacz (nie mniejszy niż 1,5 kg)
pieczarki (ok. 1 kg)
cebula
śmietana
mąka
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrojonego, posolonego i obtoczonego w mące sandacza usmaż na patelni.
Pieczarki pokrój w kostkę (mniejsze na 2–4 części, większe na 6–8) i wrzuć do wrzącej wody na ok. pół minuty.
Zeszklij na patelni cebulę i dodaj do niej zblanszowane pieczarki oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie odstaw pieczarki z ognia, dodaj do nich śmietanę i po wymieszaniu ponownie postaw na ogień, mieszając.
Tak przygotowanym sosem polej usmażonego wcześniej sandacza i podgrzej go w piekarniku.