Jaki ser pasuje do jakiego wina?

2016-10-28 14:53

Ser i wino to połączenie znane od lat. Jednak tylko odpowiednia kombinacja obu składników, prowadzi do kulinarnych rozkoszy. Chcesz zaskoczyć gości wysublimowanym smakiem? Sprawdź, jak dobrać ser do wina.

jaki_ser_pasuje_do_jakiego.jpg
Autor: Archiwum serwisu Ser i wino doskonale do siebie pasują. Wino podkreśla smak sera, a ser wydobywa z wina głębszy aromat.

Wino do serów półtwardych

Sery półtwarde typu Edam, Gouda, Cantal, Reblochon lub Cheddar podajmy najlepiej z winem czerwonym ewentualnie z winami białymi wytrawnymi z południowej Europy.

Wino do serów twardych

Sery twarde, w zależności od rodzaju sera: Emmentaler, Gruyère – najlepiej smakują w towarzystwie win czerwonych, Comté z jurajskimi winami żółtymi, Parmezan - najlepiej smakuje z winami z Frioul.

Wino do serów owczych

Sery owcze (w tym i nasz oscypek) – w tym wypadku najlepiej sprawdzają się wina słodkie.

Jakie wino do sera koziego?

Sery kozie – tworzą świetne połączenie z winami białymi wytrawnymi. Jeśli są dojrzałe doskonale współgrają z winami białymi kwaśnymi. Nigdy nie należy podawać ich z winem czerwonym.

Wino do brie

Ser Brie doskonale współgra z winem czerwonym, w przeciwieństwie do sera z gatunku Munster, który powinno się podawać jedynie w towarzystwie białego wina.

Czy znasz te sery?
Pytanie 1 z 6
Miękki ser sprzedawany w niewielkich obłych porcjach zanurzonych w serwatce to:
Sery