Jaki ser pasuje do jakiego wina?
Ser i wino to połączenie znane od lat. Jednak tylko odpowiednia kombinacja obu składników, prowadzi do kulinarnych rozkoszy. Chcesz zaskoczyć gości wysublimowanym smakiem? Sprawdź, jak dobrać ser do wina.

Spis treści
Wino do serów półtwardych
Sery półtwarde typu Edam, Gouda, Cantal, Reblochon lub Cheddar podajmy najlepiej z winem czerwonym ewentualnie z winami białymi wytrawnymi z południowej Europy.
Wino do serów twardych
Sery twarde, w zależności od rodzaju sera: Emmentaler, Gruyère – najlepiej smakują w towarzystwie win czerwonych, Comté z jurajskimi winami żółtymi, Parmezan - najlepiej smakuje z winami z Frioul.
Wino do serów owczych
Sery owcze (w tym i nasz oscypek) – w tym wypadku najlepiej sprawdzają się wina słodkie.
Jakie wino do sera koziego?
Sery kozie – tworzą świetne połączenie z winami białymi wytrawnymi. Jeśli są dojrzałe doskonale współgrają z winami białymi kwaśnymi. Nigdy nie należy podawać ich z winem czerwonym.
Wino do brie
Ser Brie doskonale współgra z winem czerwonym, w przeciwieństwie do sera z gatunku Munster, który powinno się podawać jedynie w towarzystwie białego wina.