Co to jest mascarpone i do czego się stosuje? Przepis na mus z mascarpone
Ser mascarpone jest podstawowym składnikiem włoskiego deseru tiramisu. Ma delikatny, słodki smak i konsystencję śmietany. Jest idealny do wszelkich deserów, ale równie dobrze sprawdza się w kompozycji z makaronami, a nawet mięsem. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o mascarpone.
Mascarpone to rodzaj sera produkowanego z czystej śmietanki, stąd jego delikatny smak. Pochodzi z północnych Włoch, prosto z Lombardii. Od innych serów odróżnia go to, że wytwarzany jest właśnie ze śmietanki, a nie z krowiego mleka. Przez to jest o wiele tłustszy - nawet 80-procentowy.
Mascarpone ma słodki, śmietankowy smak, dlatego świetnie nadaje się do deserów. Można go również stosować zamiast śmietany do sosów. Serek prosto z pudełka możemy dodawać do różnych kremów - tortów, rurek czy lodów. Nadaje się również do zapiekania.
Przepis na mus z mascarpone
10 dag mascarpone
50 ml mleka
5 dag cukru pudru
4 żółtka + jedno całe jajko
450 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub tabliczka czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier, jajko i serek ubijamy mikserem.
Do garnuszka wlewamy mleko, śmietankę, dorzucamy wanilię i kawę lub startą czekoladę.
Zagotowujemy, a potem gotujemy jeszcze przez około 3 minuty na mniejszym ogniu, aż całość się wymiesza.
Tuż przed zagotowaniem dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko.
Ponownie podgrzewamy i ubijamy mikserem do czasu, aż zgęstnieje.
Krem przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony z listkiem mięty.