Sernik toffi z orzechami

Sernik toffi z orzechami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik na zimno z toffi i orzechami to pyszny deser nie tylko odświętny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik na zimno z toffi i orzechami - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą krówkową to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Jak zrobić pyszny sernik toffi z orzechami? Oto sprawdzona receptura. 

Składniki

  • Spód: 250 g ciastek typu Digestive

  • 100 g masła, roztopionego

  • Masa: 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

  • 5 jajek

  • 250 g masy krówkowej

  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)

  • Opakowanie cukru waniliowego

  • Polewa: 200 g masy krówkowej

  • 2 łyżki masła

  • 50 g śmietanki kremówki

  • 100 g orzechów: włoskich lub laskowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciastka zmiksować lub bardzo drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z masłem.

  • Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć spód, odstawić do lodówki.

  • Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową, zmiksować, dodać skrobię i dokładnie połączyć.

  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać, masę przelać na schłodzony spód. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C.

  • Ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę korówkową, masło i śmietankę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać na gładką masę, przestudzić, wylać na sernik.

  • Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni i rozłożyć na polewie.

  • Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 4,4