Ciasto MARCINEK - wyjątkowy deser z kremem śmietankowym z Podlasia
Sernik toffi z orzechami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sernik na zimno z toffi i orzechami to pyszny deser nie tylko odświętny.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Sernik na zimno z toffi i orzechami - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą krówkową to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Jak zrobić pyszny sernik toffi z orzechami? Oto sprawdzona receptura.
Składniki
Spód: 250 g ciastek typu Digestive
100 g masła, roztopionego
Masa: 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
5 jajek
250 g masy krówkowej
5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
Opakowanie cukru waniliowego
Polewa: 200 g masy krówkowej
2 łyżki masła
50 g śmietanki kremówki
100 g orzechów: włoskich lub laskowych
Przygotowanie krok po kroku:
Ciastka zmiksować lub bardzo drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z masłem.
Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć spód, odstawić do lodówki.
Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową, zmiksować, dodać skrobię i dokładnie połączyć.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać, masę przelać na schłodzony spód. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C.
Ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę korówkową, masło i śmietankę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać na gładką masę, przestudzić, wylać na sernik.
Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni i rozłożyć na polewie.
Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.